Italija kritikuje Francusku: Rizikujete da nam postanete neprijatelj broj jedan

macron-berlin-reuters-aufmacher.jpg

Italija je saopštila da “arogantna Francuska” rizikuje da postane njen “neprijatelj broj jedan” što se tiče pitanja migranata.

Makron

Povodom izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je priliv migranata ka Evropi manji u odnosu na prije nekoliko godina, italijanski vicepremijer Luiđi Di Majo kaže da te riječi pokazuju koliko Makron nema dodira sa realnošću.

“Italija se zaista suočava sa vanrednom situacijom što se tiče migranata i to je djelimično zbog toga što Francuska odbija ljude na granici. Makron rizikuje da njegova zemlja postane neprijatelj broj jedan po ovom pitanju”, objavio je Di Majo na Fejsbuku.

Di Majo

Makron tvrdi da je, zahvaljujući evropskoj saradnji, priliv migranata smanjen za skoro 80 odsto.

“Zemlja kao što je Italija uopšte nema isti migrantski pritisak kao prošle godine”, naveo je Makron, prenio Rojters.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer Mateo Salvini, međutim, ističe da se njegova zemlja suočila sa 650.000 dolazaka migranata morem u posljednje četiri godine, kao i sa 430.000 zahtjeva za azil.

Salvini

Salvini dodaje da je u Italiji 170.000 “navodnih izbjeglica” za šta su ukupni troškovi više od pet milijardi eura.

“Ako za arogantnog predsjednika Makrona to nije problem, pozivamo ga da prestane sa uvredama i umjesto toga pokaže konkretnu velikodušnost tako što će otvoriti francuske glavne luke”, poručio je Salvini.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!