Izrael razmjestio protivraketni sistem

#Izrael

Izraelska vojska povećala je nivo pripravnosti i razmjestila protivraketni sistem odbrane u centralnom dijelu zemlje, zbog procjene da će se Islamski džihad iz pojasa Gaze osvetiti za nedavnu pogibiju 12 svojih pripadnika i hamasovaca.

(foto: IDF/Flickr)

Izraelska vojska je danas saopštila da je razmjestila bateriju sistema „Gvozdena kupola“, prenio je Asošiejted pres.

Taj sistem odbrane od raketa kratkog dometa je presreo stotine projektila koje su ispalili palestinski ektremisti tokom pedesetodnevnog rata u pojasu Gaze 2014.

Rukovodstvo Islamskog džihada u pojasu Gaze prijeti da će se osvetiti za uništenje tunela koji je iz pojasa Gaze dopirao do Izraela. Pripadnici Islamskog džihada, uključujući i lokalne lidere i Hamasa koji vlada Gazom, poginuli su pri rušenju.

Izraelski mediji navode da se razmještanje „Gvozdene kupole“ smatra izuzetnom mjerom i da je to prvi put od tog rata.

Islamski džihad, kako se vjeruje, raspolaže desetinama raketa tipa „grad“, dometa preko 40 kilometara koje bi mogle da pogode gradove Ašdod i Ber Ševu na jugu Izraela, a moguće je da ima i rakete većeg dometa.

Otkako je izraelska vojska uništila tunel, povećala se napetost duž osjetljive granice, gdje je raje bilo zatišje.

Tokom pedesetodnevnog rata u pojasu Gaze 2014. ekstremisti su se nekoliko puta ubacili u Izrael kroz mrežu tunela. Izraelska vojska je tada uništila više od 30 tunela.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!