Izrael se sprema za povlačenje iz UNESCO-a

#BliskiIstok #BenjaminNetanjahu #Izrael #Unesco

thumbnail-6d56d5bcd20981c92db8e8ad3b8f9942.jpeg

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, pozvao je ministarstvo inostranih poslova da se pripremi za povlačenje Izraela iz UNESCO-a, samo dan nakon što su SAD objavile da će napustiti međunarodnu organizaciju u decembru 2018. godine, prema Haaretz-u.

Netanjahu je pozdravio odluku Trampove administracije da se povuče navodeći: “Ovo je hrabra i moralna odluka, jer je UNESCO postao pozorišni apsurd. Umjesto očuvanja istorije, to ga iskrivljuje. ”

Juče su SAD potvrdile da će se povlačiti, eksplicitno navodeći razlog kao UNESCO-ove protivizraelske rezolucije. Umjesto toga, ona će ustanoviti posmatračku misiju u pariskoj organizaciji koja će zamijeniti njenu predstavu.

“Ova odluka nije donijeta lagano i odražava zabrinutost SAD-a zbog povećanja zaostalih obaveza u UNESCO-u, potrebe za temeljnim reformama u organizaciji i nastavka pristrasnosti protiv Izraela u UNESCO-u”, navodi se u američkom Stejt dipartmentu.

Međutim, Izrael je izgledao da ostavlja vrata otvorenim za pomirenje sa tijelom za kulturu UN-a, najavljujući da će promjena trajati najmanje godinu dana i zavisiti od budućih aktivnosti UNESCO-a.

“Ako Sjedinjene Države promijene svoj stav o UNESCO-u za još godinu i dva mjeseca zbog promjene u ponašanju organizacije nakon izbora novog generalnog direktora, Izrael može na kraju odlučiti da se ne povuče”, rekao je viši izraelski zvaničnik.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!