Izrael se sprema za povlačenje iz Uneska

#Izrael #BenjaminNetanjahu #Unesco

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da se Izrael sprema za povlačenje iz Uneska.

Foto: Guliver/Getty images

Netanjahu je odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da napusti Unesko nazvao “hrabrom i moralnom” i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

Ambasador Izraela pri UN, Dani Danon, kazao je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja „”cijenu koja se plaća zbog diskriminacije Izrael”, dok predsjedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči “odmetničkoj državi”.

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava novu eru u UN, nakon što je Stejt dipartment naveo da je odluka dijelom izazvana zbog stalne pristrasnosti u Unesku usmjerene protiv Izraela.

Agencija podsjeća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tijela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto vjeruje da prije toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

Tas prenosi da je predsjedavajući ruskog Savjeta federacije Kosačev, reagujući na potez SAD, ocijenio da je “u nizu odluka o napuštanju sopstvenih međunarodnih obaveza, ovaj potez djeluje posebno sramotno”.

“On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavljaju. Ova odluka neće donijeti dobra SAD, a Vašington je ozbiljno oštetio sopstvenu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom”, napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP navodi da se administracija predsjednika SAD Donalda Trampa već mjesecima pripremala za mogućnost napuštanja Uneska, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

“Nakon što sam primila zvanično obavještenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska”, saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja gubitak za multilateralizam i cjelokupnu UN porodicu.

Rojters podsjeća da su SAD značajna smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodjeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!