Izrael uzdržano o palestinskom pomirenju

#BenjaminNetanjahu #BliskiIstok #TelAviv #PomirenjeHamasaIFataha

Vlada Izraela je danas uzdržano reagovala na sporazum dvije palestinske organizacije – islamskog ekstremističkog Hamasa i umjerenijeg sekularnog Fataha, čime se otvara put njihovom pomirenju.

Detalji sporazuma nijesu objavljeni (foto: Beta/AP)

Tel Aviv zahteva da buduća jedinstvena palestinska vlast koja bude nastala na osnovu sporazuma dvije rivalske frakcije o pomirenju, prizna Izrael i da se Hamas razoruža, rekao je danas jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

„Svako pomirenje Palesitnske uprave i Hamasa mora uključiti posvećenost međunarodnim sprazumima u uslovima četvorke (za Bliski istok – UN, SAD, EU i Rusija), počevši od priznanja Izraela i demilitarizacije Hamasa“, rekao je taj zvaničnik, prenio je Frans pres.

„Izrael će dopustiti razvoj događaja na terenu i postupiće s tim u skladu“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik na kojeg se poziva list Harec.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se 3. oktobra izjasnio protiv nastavka napora za pomirenje Hamasa i Fataha. On je rekao da se palestinska strana miri na račun postojanja Izraela, dodavši da svako ko diskutuje o mirovnom procesu mora priznati Izrael kao jevrejsku državu.

„Ko god hoće da se pomiri naša pozicija je jednostavna, priznajte državu Izrael, raspustite vojno krilo Hamasa, prekinite veze s Iranom koji poziva na naše uništenje i tako dalje. To su vrlo jasne stvari koje smo ranije i jasno istakli“, rekao je Netanjahu.

Detalji danas potpisanog sporazuma nijesu objelodanjeni, ali za sada izgleda nema odluke o oružanim snagama Hamsa koje broje preko 20.000 pripadnika i njihovom oružju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!