Јапанцима пријете топлотни удари и зараза

Висока температура и недостатак воде могли би узроковати ширење разних болести у западном подручју Јапана које је недавно погођено поплавама у највећој катастрофи узрокованој временским неприликама у посљедњих 36 година, која је већ однијела близу 200 људских живота.

Foto: „Obilne kiše uzrokovale poplave i pokrenule klizišta“ (Foto: AP)

Више од 200 000 домаћинстава остало је без воде седам дана након што су обилне кише узроковале поплаве и покренуле клизишта у западном дијелу Јапана, доносећи са собом смрт и уништење становницима насеља на планинским обронцима и висоравнима.

Температура која се пење изнад 30 степени Целзијуса и висока влажност ваздуха угрожавају животе особа које су смјештене по школским дворанама и центрима за евакуацију.

Како им је на располагању ограничена количина воде, многима пријети топлотни удар и дехидратација, а и оно воде што имају на располагању устручавају се да користе из страха од могућих епидемија.

Влада је послала цистерне са водом у погођена подручја, али је снабдијевање и даље врло ограничено.

Више од 70 000 војника, полицајаца и ватрогасаца покушава да пронађе нестале у рушевинама употребљавајући сав алат који им се нађе при руци.

У многим подручјима су куће затрпане дубоко у блату које се од врућине стврднуло и отежало потрагу за несталим особама.

Катастрофе узроковане обилним кишама постале су све чешће у Јапану, што локални стручњаци приписују глобалном загријавању.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar