Junker: Ako se Katalonija odvoji, tražiće i drugi, ne želim to

#Evropa #Katalonija #ŽanKlodJunker

Zan-Klod-Junker.jpg

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da ne želi da Katalonija postane nezavisna, pošto bi to ohrabrilo i druge regione da učine isto, pa bi upravljanje EU postalo isuviše komplikovano, prenosi Rojters.

“Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi će isto učiniti. Ne želim to”, kazao je Junker u govoru na Luksemburškom univerzitetu.

On je naveo da je “veoma zabrinut” zbog separatističkih tendencija u Evropi i uputio ohrabrenje španskom premijeru Marijanu Rahoju da osigura da se situacija stavi pod kontrolu.

U vezi sa katalonskim pozivima za EU kao posrednikom, Junker je rekao da Evropska komisija ne može da posreduje ako samo jedna strana to od nje traži.

Rojters podseća da je EU ranije saopštila da ima poverenja u Rahojovu sposobnost da riješi ono što Brisel smatra unutrašnjim pitanjem.

Britanija da plati šta duguje EU

Britanija mora da plati šta duguje Evropskoj uniji prije nego što mogu da počnu pregovori o budućim odnosima s tim blokom poslije Bregzita, poručio je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

“Britanci otkrivaju, kao i mi, iz dana u dan nove probleme. To je razlog što će ovaj proces trajati duže nego što smo u početku mislili”, rekao je Junker u obraćanju studentima u svom rodnom Luksemburgu, prenosi Rojters.

Predsednik Evropske komisije je ukazao da EU i Britanija za sada ne mogu da postignu istinski kompromis u pogledu preostalih finansijskih obaveza Londona.

“Pošto to ne možemo, nećemo moći ni da kažemo u oktobru u Evropskom savjetu da sada možemo da pređemo na drugu fazu pregovora”, rekao je Junker.

On je zaključio da Britanija “mora da plati”, ali je naglasio da “nije osvetnički nastrojen i ne mrzi Britance”.

EU je Britaniji poručila da će na samitu iduće nedjelje biti zaključeno da nije postignut dovoljan napredak u pregovorima da bi Brisel mogao da počne pregovore o budućem trgovinskom sporazumu, napominje britanska agencija.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!