Kačinjski:Za Bregzit kriva Angela Merkel

#JaroslavKačinski

Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, optužio je njemačku kancelarku Angelu Merkel da je kriva za Bregzit i dodao da je Poljska jedina država u Evropskoj uniji (EU) koja ima hrabrosti da se suprotstavi Njemačkoj.

Mi smo država veoma visokog ranga:Kačinjski (foto:Beta)

„Njemci su uvidjeli da moraju da kranu dalje, da internacionalizuju dugove, uzmu na sebe dodatno breme. Bez toga može da padne cijela EU, a sigurno eurozona, što ne bi bilo dobro za Njemačku jer ima koristi od eura. Bolje platiti nego rizikovati da se sve sruši.

Posebno što se mnogo toga desilo. A Bregzit, to je zasluga Angele Merkel“, kazao je Kačinjski u intervjuu za novi broj provladinog poljskog nedjeljnika vSjeći.

Kačinjski, od koga zavise svi bitniji koraci vlade i šefa države iako je formalno samo poslanik, izjavio je da je EU na čelo Evropskog savjeta uprkos otporu usamljene Poljske izabrala na dalje dvije i po godine bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska samo zato što Njemačka preko njega hoće da nametne promjenu EU u „Evropu dvije brzine“.

„Pošto je pala odluka da lome naš otpor, to treba shvatiti kao promjenu koncepcije njemačke politike, jasno izraženu u deklaraciji iz Versaja. Gospođa Merkel računajući na Tuska mora biti sigurna da će on podržati „Evropu u dvije brzine“, rekao je Kačinjski.

Nakon velikog diplomatskog poraza Poljske na samitu pretprošle nedjelje u Briselu jer je Varšava usamljena protiv preostalih 27 članica, a za Tuska su glasali i najbliži saveznici Češka, Slovačka i Mađarska jer su ljuti što Poljska zbog domaće politike minira zajedničkog kandidata Višegradske grupe, ankete su pokazale veliki pad podrške vladajućim konzervativicima – sa preko 36 odsto na 29 odsto.

„Ne sumnjamo da će biti pada podrške u anketama.To je cijena koju smo svjesno ukalkulisali u troškove. Cijena koju možda treba platiti da Poljska ne bude lopta koju šutiraju drugi“, rekao je lider Prava i Pravde.

Kačinjski je naglasio da je neuspješni pokušaj da spriječi reizbor Tuska „kapital“ za budućnost Poljske.“Država koja umije da se suprotstavi svima, među kojima i Njemcima u vrlo važnom pitanju, to je država visokog ranga. Veoma visokog ranga. Možda niko drugi u Evropi ne bi smio da se usudi da uradi nešto slično“, kazao je Kačinjski.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!