Kako je Ukrajina objasnila Zapadu iscenirano ubistvo novinara?

53lk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWW1VN01EQV8vOTc2NDg0MzM2MjRiNmEzNTQyYmMzNTdhZWQzOTMwZDYuanBlZ5GTAs0EsACBoTAB.jpg

Ukrajinske vlasti primile su zapadne diplomate da im daju objašnjenja oko insceniranja smrti ruskog novinara Arkadija Babčenka koje je izazvalo brojne kritike.

Desetak diplomata došlo je u glavno ukrajinsko tužilaštvo, gdje je održan sastanak koji je trajao gotovo dva sata, javili su novinari agencije Frans pres.

Sastanak sa diplomatama zemalja G7 (Njemačka, Kanada, SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Japana) najavio je sinoć generalni tužilac Juri Lucenko, koji je rekao na televiziji da želi da objasni sve što je moguće uz poštovanje tajnosti istrage.

Tužilaštvo je saopštilo da je na sastanku ukazano međunarodnoj zajednici da je samo izabrana strategija omogućila da se izbjegne smrt novinara, spriječi zločin, da se dokumentuje djelovanje organizatora i prikupe dokazi, ali takođe da se dobiju informacije o mogućim drugim žrtvama za koje se vjerovatno pripremaju teroristička djela ili ubistva.

Sastanku je prisustvovao Vasil Gricak, šef ukrajinske tajne službe koja je organizovala tu specijalnu operaciju s ruskim novinarom.

Ruski novinar Arkadij Babčenko, oštar kritičar politike Kremlja, za koga je ukrajinska policija u utorak saopštila da je ubijen, pojavio se u sredu živ i zdrav na konferenciji za medije u Kijevu sa šefom Službe bezbjednosti Ukrajine koja je objavila da je lažirala njegovu smrt da bi uhvatila one koji su namjeravali da ga ubiju.

Taj postupak je predstavljen kao neophodan da se spriječi stvarni pokušaj ubistva koji je, prema Kijevu, organizovala ruska tajna služba. Na meti je bio Babčenko, ali i tridesetak drugih ličnosti.

Insceniranje smrti novinara izazvalo je brojne kritike, posebno medijskih organizacija koje su se pitale o potrebi takve ekstremne strategi

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!