Kalifornija: Lakše ćemo se mi otcijepiti od SAD nego Katalonija od Španije

#Kalifornija #Katalonija #Španija

20171013211638_447155.jpg

Kalifornijska koalicija za slobodu uvjerena je da bi otcjepljenje Kalifornije od SAD bilo jednostavnije od odvajanja Katalonije od Španije.

Prema mišljenju predstavnika ove koalicije, žitelji Kalifornije imaju više pravnih instrumenata koji im omogućavaju da uspješno realizuju kampanju za osamostaljivanje.

“Kada je riječ o finansijskoj situaciji, postoji određena sličnost — i mi dajemo više nego što dobijamo, kao i oni”, navodi direktor za istraživanja i politiku u Kalifornijskoj koaliciji za slobodu Dejv Merin.

Prema njegovim riječima, međutim, Ustav SAD predviđa više mogućnosti za otcjepljenje nego španski, odnosno, Kalifornija raspolaže većim brojem pravnih instrumenata.

Merin se poziva, prije svega, na deseti amandman, prema kojem države imaju pravo na ovlašćenja koja Ustav nije dodjelio federalnoj vladi. To ne daje pravo da se bez pogovora objavi nezavisnost, ali, kako je naveo Merin, to omogućava da određena država pregovara s Vašingtonom.

U ovom trenutku Centar prikuplja potpise kako bi organizovao glasanje u vezi s ovim pitanjem sljedeće godine.

Cilj koalicije nije stoprocentna nezavisnost od SAD, ali autori inicijative žele da ponište odredbu u Ustavu SAD prema kojoj je Kalifornija neodjeljivi dio zemlje.

Merin je priznao da Centar ima veoma težak zadatak, ali da ne gubi vjeru u to da će Kalifornija uspjeti da dovede Kongres SAD do toga da pristane na ustupke.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!