Kao na filmu: Liječiće ubacivanjem implantata u mozak

By Suzana Kapetanović

0509impl


A
gencija Ministarstva odbrane SAD DARPA radi na razvoju novih tehnologija za vojsku SAD. S vremenom, dobar dio materijala završi u medicini, kao i novi program „Electrx“ koji je lijek za psihičke bolesti.

Stručnjaci Agencije ministarstva odbrane SAD DARPA trenutno rade na posebnom programu „Electrx“, koji treba da unaprijedi medicinu – ubacivanju malih implantanata u ljudski mozak, koji bi potom direktno komunicirali s neurološkim sistemom, piše britanski Telegraf.

Na taj način, bez ikakvih medikamenata ili psiholoških programa mogla bi da se izmjeni struktura mozga i gotovo trenutno izliječe brojne akutne, ali i hronične bolesti, poput depresije, PTSP-a i mnogih drugih.

Program se zove „Electrx“, a trenutni subjekti su uglavnom vojnici američke vojske i vojni veterani. Ako se ovaj program pokaže kao uspješan, gotovo je sigurno da će biti korišćen u liječenju psihičkih poremećaja kod civilnog stanovništva.

Stručnjaci smatraju da bi „Electrx“ mogao psihijatriju da „preokrene“, a pristup liječenju promijeni iz korena.

Osim liječenja bolesti, implantanti bi mogli da imaju i drugu namjenu, posebno kada je riječ o vojsci.

Uključivanjem određenih funkcija, vojnik budućnosti mogao bi da postane snažniji i brži, da ignoriše bol u bilo kom dijelu tijela, pa čak i da ručno upravlja nekim organima (usporavanje ili ubrzanje rada srca, trenutno poboljšanje rada jetre, ili bilo kakvo slično podešavanje).

Implantanti u trenutnoj fazi su veličine karata za igru, a cilj je da se smanje do mikroskopske veličine. Prva testiranja na ljudima očekuju se tokom narednih pet godina.

rts.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!