Keri u Vijetnamu traži transpacifički sporazum

#DžonKeri

Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Vijetnam, posljednju zvaničnu posetu Aziji na funkciji šefa diplomatije SAD, i založio se za usvajanje transpacifičkog trgovinskog sporazuma između 12 zemalja, među kojima su i SAD i Vijetnam.

„Ne može se predvidjeti šta će buduća administracija učiniti s tim sporazumom, ali se fundamentalni razlozi za njegovo usvajanje nijesu promijenili“, rekao je Keri u petak studentima univerziteta u Ho Ši Minu.

On je ocijenio da američka ekonomija ne može ostvariti rast ako nema mogućnost izvoza robe u ostatak svijeta, ali je priznao da će budućnost trgovinskog sporazuma biti dovedena u pitanje kada novi predsjednik SAD Donald Tramp preuzme dužnost 20. januara.

Keri je, međutim, izrazio uvjerenje da se posvećenost SAD napretku i razvoju regiona Azije i Pacifika neće promijeniti.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da je odlazeći predsjednik SAD Barak Obama posvetio veći dio svog posljednjeg mandata postizanju tog trgovinskog sporazuma.

On je podsjetio da bi taj sporazum trebalo da omogući SAD da poboljšaju standarde zaštite ljudskih prava i životne sredine, povećaju stopu zaposlenosti i zaštitu intelektualne svojine, kao i da američkim kompanijama olakšaju pristup nekima od najdinamičnijih azijskih privreda.

Sporazumom je takođe predviđeno smanjenje 18.000 poreza koje su ostale zemlje uvele na američku robu i usluge.

Ernest je dodao da je usvajanje sporazuma zaustavljeno jer Kongres nije „preduzeo ništa po tom pitanju“, što je, kako je ocijenio, „razočaravajuće“, jer su druge zemlje spremne da „krenu napred bez SAD“, zbog čega će njihovi proizvodi biti jeftiniji za uvoz i tako ugroziti američke kompanije.

Keri, inače veteran Vijetnamskog rata, rekao je da SAD i Vijetnam dijele isti stav o pitanjima bezbjednosti i slobode plovidbe u Južnom kineskom moru, oko kojeg se Vijetnam spori s Kinom, jer Peking pretenduje na cjelokupnu njegovu teritoriju.

On se založio za bolje odnose s bivšim neprijetaljskim državama i podsjetio da je razmjena SAD i Vijetnama porasla sa 451 miliona na više od 45 milijardi dolara za posljednjih 20 godina.

Keri je takođe pozvao zemlje regiona da se uzdrže od bilo kakvih agresivnih poteza u Južnom kineskom moru.

On se u petak sastao s premijerom Vijetnama Ngujenom Suan Fukom i šefom diplomatije Bui Tanh Sonom, a posle Vijetnama ide u Pariz na konferenciju o miru na Bliskom istoku.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!