Kim nastavlja sa proizvodnjom raketa?

Lansiranje-Sjeverna-Koreja-Kim-Jong-Un.jpg

Američki špijunski sateliti otkrili su aktivnost u sjevernokorejskoj fabrici koja je proizvela interkontinentalne balističke rakete koje mogu da dopru do SAD.

To je izjavio visoki američki zvaničnik.

Satelitske fotografije i snimci pokazuju da vozila ulaze i izlaze iz postrojenja u Sanumdongu, ali se ne vidi u kojoj je fazi eventualna proizvodnja raketa, rekao je Rojtersu isti, neimenovani zvaničnik.

Pozivajući se na izvore bliske obavještajnim izvještajima, “Vašington post” je juče naveo da Sjeverna Koreja, po svoj prilici, radi na jednoj ili dvije nove interkontinentalne balističke rakete na tečno gorivo u velikom istraživačkom postrojenju na obodima Pjongjanga.

Istovremeno, visoki zvaničnik u južnokorejskom predsjedničkom kabinetu rekao je da američke i južnokorejske agencije pomno prate “različita kretanja” u Sjevernoj Koreji, ne iznoseći više detalja.

Dokazi do kojih su SAD došle ovog mjeseca najnoviji su koji ukazuju na tekuću aktivnost u sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim postrojenjima, uprkos pregovorima š SAD i junskom samitu lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je prošle nedjelje Komitetu za spoljne odnose Senata SAD da Sjeverna Koreja i dalje proizvodi gorivo za nuklearne bombe, uprkos svom obećanju o denuklearizaciji, ali je naglasio da Trampova administracija i dalje postiže napredak u pregovorima s Pjongjangom.

Džoel Vit, bivši pregovarač Stejt departmenta i osnivač projekta za praćenje Sjeverne Koreje “38 Sjever”, kaže da nije realno očekivati da Pjongjang obustavi svoje programe “dok mastilo na sporazumu nije još ni stiglo da se osuši”.

To je bio slučaj i sa američkim pregovorima sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata, a u novije vrijeme i sa Iranom, “koji su nastavili da rade na razvoju centrifuga sposobnih da proizvode nuklearni materijal iako su se sa SAD dogovorili da ograniče tek aktivnosti”, zaključuje Vit.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!