Kimu se sprema novi istorijski susret

kim-dzong-un.jpg

Japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, pišu japanski mediji.

Podsjetimo, ove sedmice sjevernokorejski lider sastao se u Sungapuru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, što su svi svjetski mediji i stručnjaci okarakterisali kao istrojski susret.

Sada japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Sjeverne Koreje. Japan koji je ostao po strani tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti posljednjih mjeseci oko Sjeverne Koreje, sada želi direktno da se obrati vlastima Pjongjanga, posebno o pitanju japanskih državljana otetih sedamdesetih i osamdesetih godina u Sjevernoj Koreji.

Japanske vlasti predviđaju nekoliko scenarija, među koji je Abeova posjeta Pjongjangu u avgustu, prenio je danas list Jomiuri šimbun i dodao da je moguć sastanak na marginama ekonomskog foruma predviđenog u septembru u Rusiji.

Nekoliko japanskih medija prenijelo je danas da je Kim izrazio spremnost da se sastane s Abeom, dok je japanski premijer takođe rekao da želi direktni sastanak s liderom Sjeverne Koreje o otetim Japancima.

“Ukoliko bude bilo teško da se organizuje sastanak u Pjongjangu u avgustu, Abe bi mogao da se sastane s Kimom u septembru na ekonomskom forumu u Vladivostoku”, naveo je Jomiuri.

Portparol japanske vlade Hošihide Suga odbio je da potvrdi tu informacije navodeći da ništa još nije odlučeno.

Japan tvrdi da je Sjeverna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana sedamdesetih i osamdesetih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!