Kina gradi autoput za bicikle

#Svijet #Bicikl #India

IMAG1277.jpg

Kina je potvrdila planove za izgradnju autoputa samo za bicikle koji povezuje grad nauke i stambeno naselje blizu Pekinga, kako bi podstaknli šire korišćenje bicikala za prevoz na kratke udaljenosti i smanjili zagađenje vazduha.

Autocesta će biti duga devet kilometara i povezuje Zhongguancun i stambeni kompleks Tiantongiuan, mjesta na kojima živi i radi veliki broj iseljenika. Intenzivni smog, koji dostigne nivoe zagušivanja tokom zime, je razlog za veliki broj stranih stručnjaka koji napuštaju zemlju i rastuću nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom.

Put sa dvije trake biće širok pet do sedam metara i sastoji se od površinskih cesta i flioversa sa liftovima. Novi objekat će u velikoj mjeri koristiti ljudi koji koriste sve popularniji servis za bicikl.

Pokrenite sistem rentiranja automobila Uber, novi objekat omogućava korisniku da pokupi i ostavi za sobom bicikl nakon upotrebe sa skoro svih lokacija.

Očekuje se da će do kraja ove godine nacionalni kineski kapital imati 600 kilometara pješačkih i biciklističkih staza. Peking planira da proširi kapacitete na 3.200 kilometara pješačkih i biciklističkih staza do 2020. godine.

Autoput će imati pomoćne objekte koji uključuju opremu za rasvjetu, prašinu i automate za prodaju pneumatika, biće instalirani duž autoputa sa dva traka.

Kina ponovo otkriva svoj protekli sistem transporta bicikla nakon decenija motorizovanog prevoza koji je bicikle učinio manje popularnim među mlađim i srednjim licima. Šarene iznajmljene motocikle iznenada postaju popularne u kineskim gradovima ispunjenim dodatnim od dva miliona novih bicikala koje pružaju kompanije koje iznajmljuju.

Novi posao iznajmljivanja bicikla putem aplikacija za mobilne telefone privukao je skoro desetak kompanija. Posao je učinio tako dobro da su neke od glavnih kompanija koje iznajmljuju svoje kuće u Londonu, Bangkoku, Singapuru i drugim stranim gradovima u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!