Kina:Oštre reakcije na izjavu Tilersona

#KineskaŠtampa #ReksTilerson

Kineska štampa oštro je reagovala na izjavu kandidata za državnog sekretara SAD Reksa Tilersona da Pekingu treba zabraniti pristup ostrvima koje kontroliše u Južnom kineskom moru.

Kineski mediji njegovu izjavu ocijenili kao

Tilersonova izjava na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije, ocijenjena je kao „nerazuma“, a neki mediji navode da bi mogla da dovede do „vojnog sukoba“.

„Moraćemo da pošaljemo jasan znak Kini da njen pristup (spornim) ostrvima neće biti dozvoljen“, rekao je Tilerson u srijedu.

Iako je štampa osudila Tilersonove riječi, reagovanje zvaničnog Pekinga bilo je umjerenije.“Situacija u Južnom kineskom moru se stišala. Nadamo se da će zemlje izvan regiona poštovati konsenzus da je to stišavanje situacije u interesu cijelog svijeta“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Peking smatra da je cjelokupno Južno kinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima i protive se gradnjii vještačkih ostrva u tim strateškim vodama.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!