Ko će zamijeniti Mugabea?

#Planeta #Nasljednik #RobertMugabe

171115113055-robert-mugabe-zimbabwe-political-crisis-full-169.jpg

Robert Mugabe (93) podnio je ostavku na mjesto predsjednika Zimbabvea nakon 37 godina provedenih na vlasti. Poslanici su njegovu odluku dočekali sa oduševljenjem, a već se spekuliše o njegovom nasljednjiku.

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF saopštila je da će otpušteni potpredsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva preuzeti mjesto lidera zemlje u narednih 48 sati, nakon ostavke predsjednika Roberta Mugabea.

<<<Mugabe podnio ostavku, na ulicama slavlje<<<

Lider vladajuće partije Lovemore Matuke izjavio je da Mnangagva, koji je napustio zemlju nakon što je otpušten, “nije daleko odavde”, prenosi AP.

On je dodao i da se raduje predaji vlasti, tako da Mnangagva može brzo da počne da radi za zemlju.

Mnangagva

Mnangagva će u srijedu podnijeti zakletvu kao šef države, saopštio je sekretar vladajuće stranke ZANU-PF, Patrik Činamasa.

Šef poslaničke grupe ZANU-PF, Lavmor Matuke rekao je za Rojters da će Mnangagva podnijeti zakletvu unutar 48 časova od Mugabeove ostavke i ostaće na mjestu predsjednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sljedećih izbora, koji se moraju održati do septembra 2018. godine.

Mugabe je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi “odmah i dobrovoljno”, kako bi imao “lagani prenos moći”, nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podnio u pisanoj formi, što je pročitano pred poslanicima u parlamentu, koji su tu informaciju dočekali sa oduševljenjem.

Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Njegova ostavka uslijedila je nakon nedjelju od kada je vojska preuzela vlast, a nakon što je Mugabe razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamjenika.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!