Ko je Majk Pompeo: Kontroverzni republikanac koji bi ubio Snoudena

mike-pompeo.jpeg

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Majk Pompeo, koga je predsjednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umjesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje.

<<<Neočekivani potez Trampa: Smijenio Tilersona, doveo Pompea>>>

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trampa o obavještajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore prošle godine. On je tada istakao da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. godine kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, navodi Rojters.

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca, a prije nego što je došao na čelo te obavještajne službe bio je konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Takođe, ostao je upamćen po izjavi da bi bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edvard Snouden trebao da bude osuđen na smrtnu kaznu, jer je pustio u javnost tajne podatke.

“Trebalo bi ga vratiti iz Rusije a mislim da bi odgovarajući ishod bila smrtna kazna zbog toga što je moje prijatelje i svoje prijatelje koji danas služe u vojsci, izložio ogromnom riziku zbog informacija koje je ukrao i potom predao stranim silama”, rekao je Pompeo.

Novi američki sekretar je evangelistički hrišćanin, pa je protiv pobačaja pa čak i u slučajevima silovanja i incesta. Kako je ranije naveo, dopustio bi ga samo u slučaju da je majčin život u opasnosti.

Pompeo je takođe glasao protiv planiranog roditeljstva, nazvavši ga “najvećim komercijalnim trgovcem abortusa u SAD”. Smatra da država ne smije da finansira praktikovanje abortusa.

Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu na Univerzitetu Harvard.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!