Ko je trebalo da naredi evakuaciju u Grčkoj i zašto nije?

atina-1000x555-1.jpg

Grčka ima plan civilne zaštite, ali taj poduži dokument bio je praktično bezvrijedan kada je u ponedjeljak vatra progutala više od 80 života, navodi Rojters.

Dok je istraga o uzrocima požara u toku, svjedoci, spasioci i gradonačelnici saglasni su u jednoj stvari – nije izdato naređenje za evakuaciju. Ali nisu saglasni oko toga ko je trebalo da ga uputi.

“Crkvena zvona nisu zvonila, sirene nisu bile uključene, niko nas nije obavijestio”, kaže Fibi Angelopulos, koja je preživjela požar.

Ostaje nepoznato zašto vlasti nisu naložile evakuaciju gradića Mati, istočno od Atine, koji se u ponedjeljak uveče pretvorio u smrtonosnu klopku za desetine ljudi.

Većina upoznatih sa situacijom kaže da nije bilo vremena za koordinisanu akciju.

Jedan vladin zvaničnik rekao je da je brzina vjetra bila 120 km na sat, a iskusni vatrogasci kažu da je bilo jedva 20 minuta raspoloživog vremena za evakuaciju.

Umjesto organizovanog napuštanja kuća, mnogi su se uputili ka svojim kolima, zakrčivši uzane ulice. Ljudi su bježali u svim pravcima. Nizovi spaljenih automobila govore o agoniji žrtava.

Vladini zvaničnici kažu da je evakuacija posao gradonačelnika, jer jedino njegova kancelarija može tako nešto da naredi.

Isto kaže i regionalna guvernerka Eleni Cupra. Ona, međutim, dodaje da su brzina vjetra i nagla promjena njegovog pravca organizovanu evakuaciju učinili gotovo nemogućim zadatkom.

Elijas Psinakis, gradonačelnik okruga Maraton, koji pokriva i Mati, međutim, kaže da evakuacija nije bila njegova odgovornost.

“To naređuje vatrogasna brigada. U tako ekstremnim situacijama, niko drugi ne može da izdaje naređenja”, rekao je on.

Evangelos Burnos, gradonačelnik Rafine, odakle se vatra proširila na Mati, ranije je izjavio: “Vatrogasci su vikali: ‘Bježite’, ali to nije bilo zvanično naređenje za evakuaciju”.

Vatrogasci kažu da su njihove brigade pod nadzorom lokalnih vlasti, ali da naređenje za evakuaciju izdaje viši nivo vlasti.

Rojters navodi da Plan civilne zaštite, napisan na 83 stranice, nalaže da, ukoliko su dvije opštine zahvaćene vatrom, tada su regionalne vlasti nadležne da izdaju naređenje za evakuaciju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!