Kolumbijska banda plaća za ubistvo policijskog psa

81547_droga-otkrivanje-nemacki-ovcar_ls.jpg

Kolumbijski policijski pas Sombra (Senka), ženka koja je tokom službe otkrila rekordnu količinu droge, dobila je premještaj zbog bezbjednosti.

Obavještajni izvori navode da je narko-kartel Urabenjos ucijenio Sombrinu glavu na 70.000 dolara pošto je otkrila 10 tona njihovog kokaina, prenio je BBC.

Kartel Urabenjo se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Kolumbiji.

Sombra, ženka njemačkog ovčara, premještena je sa teritorije tog kartela na aerodrom u Bogoti.

Šestogodišnja Sombra bila je u lukama na atlantskoj obali, uključujući i Turbo, grad iz kojeg se tone kokaina gliserima, a ponekad i improvizovanim podmornicama šalju u Srednju Ameriku i SAD.

Prošle godine je otkrila 5,3 tone kokaina u Turbu, a nedavno je nanjušila još četiri tone droge, među auto-djelovima za izvoz.

Najveći dio trgovine drogom kontroliše kartel Urabenjo, čiji šef Dairo Antonio Usuga je među najtraženijim ljudima u Kolumbiji.

Ta banda nudi novac da bi se riješila onih koji joj stoje na putu. Policija je 2012. našla letke kartela u kojima se nudi 500 dolara svakome ko ubije policajca.

Mnogo veća suma ponuđena za smrt Sombre govori o finansijskim gubicima koje su pretrpjeli zbog nje.

Policajci iz jedinice za borbu protiv droge kažu da je Sombra pod zaštitom, ali da će za sada biti bezbjednija na aerodromu glavnog grada Bogote, El Dorado.

Sombra je dio jedinice otkako je bila štene, a njenom zaslugom je uhapšeno 245 osumnjičenih švercera droge.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!