Konte i vlada položili zakletvu

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte i njegova populistička vlada položili su danas zakletvu pred predsjednikom zemlje Serđom Matarelom.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Vlada je mješavina ministara iz dvije antisistemske i desničarske partije koji su obećali program u kome će biti Italija na prvom mjestu, što je zabrinulo EU.

Prvo je zakletvu položio Konte, a za njim dvojica vicepremijera Luiđi Di Majo, šef antisistemskog Pokreta pet zvjezdica i Mateo Salvini, šef krajnje desničarske Lige, a zatim i ostali članovi vlade.

Poslije polaganja zakletve nova vlada treba da ode u sjedište vlade gdje će biti primopredaja vlasti između odlazećeg premijera Paola Đentilonija i Kontea.

Vlada još treba da dobije povjerenje oba doma parlamenta, a glasanje će vjerovatno biti početkom iduće nedjelje.

Evrospkeptični političari u Evropi pozdravili su novu italijansku vladu sastavljenu od Pokreta pet zvjezdica i desničarske Lige. Milanska berza je skočila pošto je sporazumom postignutim u posljednjem trenutku spriječeno održavanje prijevremenih izbora.

Ceremonija zakletve predstavlja vrhunac nedjelje pune političkih obrta i finansijskih previranja, u kojima su berze širom svijeta pale, a kamatne stope na italijanske obveznice porasle zbog prijetnji o održavanju novih izbora, u trećoj po veličini evropskoj privredi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!