Kontrole granica u Šengenu do sredine maja

#Evropa #GerardColombe #ŠengenZona #ThomasDeMaiziere

sengen.jpg

Granične kontrole unutar Šengenske zone biće produžene do sredine maja, saopštili su u petak ministri država članica Evropske unije, navodeći kao razlog za takvu odluku kontinuirane prijetnje od napada i potrebu za kontrolom migracije.

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske, Austrije, Švedske, Danske i Norveške rekli su svojim kolegama iz Šengenske zone kako će do polovine maja produžiti unutrašnje granične kontrole, koje su prvi put uspostavljene 2015. godine, kao odgovor na do tada neviđene nivoe migracija i napada.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU-a u Luksemburgu, mjesec dana uoči isteka dozvole za uvođenje graničnih kontrola, njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je kako je zvanični Berlin i dalje posvećen slobodi kretanja, “ali kako u ovom trenutku ne može bez kontrole”.

“Razlog je napeta sigurnosna situacija u Evropi s obzirom na međunarodni terorizam i još neadekvatnu zaštitu naših vanjskih granica”, naveo jeMaiziere.

Pročitajte još:   ''Svijetu prijete veliki sukobi'': Upozorenje njemačkog ministra

Francuska, koja je uvela vanredne pogranične kontrole nakon što su napadači ubili 130 osoba u Parizu novembra 2015. godine, takođe želi zadržati kontrole.

“Pitanja u vezi s terorizmom su i dalje za nas izuzetno važna. Francuska želi produžiti granične kontrole za šest mjeseci”, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Colombe.

Još četiri države EU-a najavile su produženje kontrola na granicama, navodeći kao razlog “ozbiljnu prijetnju po javnu politiku ili unutrašnju sigurnost”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!