Koreje će razgovarati o vojsci i Crvenom krstu

Južna i Sjeverna Koreja su se danas dogovorile da tokom juna razgovaraju o vojnim pitanjima i Crvenom krstu radi smanjivanja napetosti i objedinjavanja porodica razdvojenih Korejskim ratom pedesetih godina.

Lideri dvije koreje su se sreli drugi put iznenada na granici (foto:Beta)Foto: Lideri dvije koreje su se sreli drugi put iznenada na granici (foto:Beta)

Dvije zemlje su se takođe dogovorile da se viši zvaničnii sastanu u pograničnom selu Panmundžomu da bi se uspostavila kancelarija za vezu u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu.

Razgovarali bi i o zajedničkim timovima u nekim sporotovima na Azijskim igrama u avgustu, što je dalji korak ka pomirenju.

Južna Koreja tvrdi da je uspostavljanje povjerenja sa Sjevernom ključno pred američki diplomatski pokušaj da se Pjongjang ubijedi da se odrekne nuklearnog oružja.

Sastanak dvije Koreje na visokom nivou je uslijedio poslije razgovora u Njujorku državnog sekretara SAD Majka Pompea i visokog sjevernokorejskog izaslanika Kim Jong Čola o mogućem samitu predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Kao dio napora da do samita dođe, američke delegacije se sa Sjevernokorejcima sastaju i u Panmundžomu i Singapuru.Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će kancelarija za vezu biti otvorena u industrijskoj zoni Kaesonga kojom su dvije zemlje zajednički upravljale do 2016, kada se Južna Koreja povuka zbog sjevernokorejske nuklearne probe.

Vojni razgovori će biti 16. juna u Panmundžomu, a o Crvenom krstu 22. juna u odmaralištu na Dijamantskoj planini.

Razgovori sportskih funkcionera će biti u Panmundžomu 18. juna.Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in je rekao da je napredak međukorejskog pomirenja ključni dio međunarodnih napora za rješavanje nuklearne krize, jer se Sjever neće odreći nuklearnog oružja dok ne bude osjećao da mu je bezbjednost zagarantovana.

Šef sjevernokorejske agencije za međukorejske odnose, Ri Son Gvon rekao je da Sjever i Jug treba da rade na izgradnji „povjerenja i razumijevanja jednih za druge“.Kada su se Mun i Kim prvi put sastali u Panmundžomu 27. aprila, govorilo se o neodređenoj težnji ka denuklearizovanom Korejskom poluostrvu i trajnom miru.

Međutim, odnosi su ponovo zahladnjeli kada je Pjongjang otkazao međukorejski sastanak i zaprijetio otkazivanjem samita sa Trampom zbog učešća Seula u redovnim vojnim vježbama sa SAD i zbog izjava američkih zvaničnika.

Tramp je potom otkazao samit, da bi kasnije rekao da je on i dalje moguć.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!