Kriptovalute ne smiju da peru novac

Vlade i centralne banke širom svijeta moraju da sarađuju na izradi regulativa za kripto-aktive kako bi se spriječilo da one postanu novo sredstvo za pranje novca, saopštila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

Lagard: Potrebno ja da sagledamo opasnosti koje dolaze uz ono što ta tehologija obećava (Foto: pixabay.com)

Tehnologija koja se krije iza kriptovaluta, uključujući blokčejn, nudi uzbudljiva dostignuća koja, prema njenim riječima, mogu da unaprijede stepen finansijske inkluzije, naročito u zemljama sa niskim primanjima, gdje milioni ljudi ne posjeduju tradicionalne bankarske račune, prenosi B92.

„Međutim, prije nego stignemo do toga, potrebno je da napravimo korak unazad i sagledamo opasnosti koje dolaze uz ono što ta tehologija obećava“, napisala je Lagarde u svom blogu postavljenom uoči sastanka ministara finansija iz Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) naredne nedmice.

Takve digitalne ponude su , kako je ocijenila, obično sačinjene na decentralizovan način i bez potrebe za jednom centralnom bankom, što transakcijama u kripto-aktivama omogućava element anonomnosti, u velikoj mjeri nalik gotovinskoj transakciji.

Rezultat toga je, kako je upozorila Lagarde, potencijalno novo sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!