Kubanci nemaju garantovano državljanstvo SAD

#SadKubaMigranti

Američki predsjednik Barak Obama ukinuo je višedecenijsku politiku koja je garantovala boravišnu dozvolu svim Kubancima koji dođu u SAD bez vize, što je pohvalila kubanska vlada.

Odluka o ukidanju takve politike donijeta je poslije višemjesečnih pregovora, a počela je da se primjenjuje odmah pošto je saopštena u četvrtak.

„Kubanski državljani koji pokušaju nelegalno da uđu u SAD i ne ispunjavaju uslove za dobijanje humanitarne pomoći biće vraćeni, u skladu s američkim zakonom“, saopštio je Obama, dodajući da će se prema kubanskim migrantima od sada postupati kao i prema migrantima iz drugih zemalja.

U saopštenju se dodaje da je kubanska vlada pristala da prihvati kubanske državljane koji budu vraćeni iz SAD, kao što je prihvatala povratak migranata uhvaćenih na moru, prenio je AP.Na snazi ipak ostaje zakon iz 1995. koji omogućava da Kubanci koji legalno dođu u SAD dobiju državljanstvo poslije godinu dana.

Havana je u saoštenju objavljenom na državnoj televiziji pohvalila Obaminu odluku kao „važan korak u unapređenju odnosa“ Kube i SAD, prenio je Bi-Bi-Si.

Kubanska visoka zvaničnica za odnose sa SAD Hosefina Vidal izjavila je da je takozvana „politika otvorenih vrata“ za kubanske migrante stvarala ozbiljne probleme za bezbjednost Kube, SAD i kubanskih građana koji su postali laka meta trgovaca ljudima, prevara i nasilja.Kubanci koji su već u SAD moći će da ostanu i nastave proces dobijanja legalnog statusa.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!