Kurc: Austrija priznala Kosovo i taj stav neće mijenjati

kurc_620x0.jpg

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće mijenjati.

On je, pred sjednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekanelara Hajnc Kristijana Štrahea „Politici“ da je Kosovo dio Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je Štraheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umjesto Kurca odgovorio je sam Štrahe koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumijevanje za obje strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju uvijek suočava sa optužbama da je jednostran.

„Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo“, podsjetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo riješen.

Kurc je takođe ocijenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanijela bilo kakvu štetu , te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

“Austrija je prije dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće mijenjati“, zaključio je Kurc.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!