Makron i Konte se sastali u restoranu usred diolomatske krize

konte-makron.jpg

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je da se u ponedjeljak uveče, uoči audijencije kod pape, sastao u Rimu s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

“Mnogo mi je stalo do dosljednog poštovanja protokola i uzajamnog uvažavanja, tako da je važno da se posjeta papi ne miješa sa sastancima sa italijanskim vlastima”, rekao je Makron novinarima u Ambasadi Francuske pri Svetoj stolici koju je danas posjetio u Rimu.

Makron je rekao da je sastanak s Konteom dogovoren tokom mini-samita lidera Evropske unije EU održanog dan ranije i da je sastanak bio privatan.

Francuski predsjednik potvrdio je raniju vijest italijanskih medija o sastanku s Konteom u jednom restoranu u Rimu, gdje su razgovarali o problemu migranata i o samitu EU, u četvrtak i petak, 28. i 29. juna u Briselu.

Francuska i Italija prolaze kroz diplomatsku krizu zbog spora oko više od 600 migranata s broda jedne francuske humanitarne organizacije “Akvarijus”.

Taj brod je danima plutao na Sredozemnom moru jer je Italija odbila da ga primi, te ga je na kraju prihvatila Španija. Makron je tada osudio “cinizam i neodogovornost” nove italijanske vlade koja je uzvratila da Francuska nema prava da drži lekcije jer je sama okrenula leđa rješavanju migrantskog pitanja.

Konte se 15. juna u Jelisejskoj palati dogovorio s Makronom o nalaženju evropskog rješenja za migrantsku krizu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!