Makron: Nije trenutak za proširenje EU

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme.

Ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji:Makron (foto:Beta)Foto: Ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji:Makron (foto:Beta)

Makron je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vreme za prijem novih članica.

„Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope“, naveo je on.

Makron je rekao da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članice po istim pravilima.

Lideri Zapadnog Balkana i EU sastaće se sljedećeg mjeseca na Samitu EU – Zapadni Balkan, ali male su šanse da Brisel u skorije vrijeme pozove neku od zemalja da se pridruži EU.

S druge strane, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ostaje pri stavu da EU mora da ostavi otvorena vrata za nove članice.

„Ako oduzmemo tim zemljama u ekstremno komplikovanom regionu evropsku perspektivu, doživjećemo ono kroz šta smo već prošli 1990-ih“, kazao je on.Junker je upozorio da ne želi da se rat vrati na Zapadni Balkan.

Aktuelni šef Evropske komisije ranije je rekao da neće biti proširenja EU za vrijeme njegovog četvorogodišnjeg mandata, podsjeća AP.

Lideri Zapadnog Balkana i EU sastaće se sljedećeg mjeseca na Samitu EU – Zapadni Balkan, ali male su šanse da Brisel u skorije vrijeme pozove neku od zemalja da se pridruži EU.

Turska je takođe kandidat za članstvo u EU i toj zemlji je obećano ubrzanje pregovora ako zaustavi desetine hiljada migranata na putu ka Evropi.

Ipak, pregovori Brisela i Ankare su u zapećku.Zemlje poput Francuske, Njemačke i Austrije zalažu se za neki oblik „privilegovanog partnerstva“ sa Turskom, umjesto punopravnog članstva u EU.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!