Međunarodni dan djevojčica

#LjudskaPrava #GeneralnaSkupština #SrednjeObrazovanje #ZdravŽivot

Međunarodni je dan djevojčica. Ustanovljen je s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 19. decembra 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. oktobar Međunarodnim danom djevojčica (IDGC) s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti širom svijeta. Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova.

Danas u svijetu živi više od 850 miliona djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati. Ako djevojčica ide u školu, ona ostaje zdrava, uči prave vještine, udaće se kasnije… Kada djevojka ili žena zarađuje, ona će 90 odsto svojih prihoda ulagati u porodicu, te razbijati krug siromaštva.

Podaci Međunarodne agencije za ljudska prava kažu da se jedna od četiri djevojčice u svijetu uda prije 18 godine. Oko 49 miliona djevojčica u Africi ne ide u školu. Podaci kažu i da 800 žena i djevojčica svakoga dana ima probleme tokom trudnoće ili porođaja.

Gotovo 70 odsto žena i djevojaka žive u siromaštvu. Kako bi eliminisali siromaštvo moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 miliona djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu.

Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utiče na smanjenje siromaštva, promovisanje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!