Mej oštro osudila djelovanje Rusije

#TerezaMej

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je neprijateljsko djelovanje Rusije i nabrojala mjere koje je Velika Britanija preduzela da osigura svoju bezbjednost, dodajući međutim da ne želi novi hladni rat.

Mej: Rusija neće uspjeti (foto: Guliver/Getty images)

„Znamo šta radite i nećete uspjeti“ rekla je Tereza Mej u poruci ruskim vođama. Ona je govorila sinoć na večeri organizovanoj u londonskom Sitiju, istorijskom i finansijskom centru Londona, prema govoru koji je prenio njen kabinet.

Premijerka je osudila „ilegalnu aneksiju Krima od strane Rusije“ i podršku koju Rusija pruža pobunjenicima na istoku Ukrajine, brojna „kršenja vazdušnog prostora više evropskih zemalja“ i kampanje „sajber špijunaže“, „miješanje za vrijeme izbora“, hakerski napadi na dansko ministarstvo odbrane i njemački Bundestag.

„Rusija se trudi da od informacija napravi oružje, postavljajući medije kojima upravlja država da šire lažne informacije i montirane slike u cilju sijanja razdora na Zapadu i miniranja naših institucija. Velika Britanija će učiniti šta treba da se zaštiti i radiće sa svojim saveznicima da to isto urade“, rekla je Tereza Mej.

Medđu potrebnim mjerama ona je navela reformu NATO, da bi se bolje „obeshrabrili i suprotstavili neprijateljskoj aktivnosti Rusije“, pojačanje vojne i ekonomske pomoći Velike Britanije Ukrajini, kao i „jačanje“ britanske politike u oblasti sajber bezbjednosti.

„Preduzimamo potrebne akcije da se suprotstavimo ruskim aktivnostima“, rekla je ona ali i dodala da „ne žele“ da se vrate „na hladan rat“ niti da uđu „u stalnu konfrontaciju“ sa Moskvom. Mej je izrazila nadu da će Rusija krenuti „drugačijim putem“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!