Merkel obećava nov početak u Evropi

#AngelaMerkel #MartinŠulc #NjemačkaVlada #HorstZehofer

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas „nov početak“ u Evropi pošto su njena Hrišćansko demokratska unija i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj njemačkoj vladi.

Za načelni dogovor bio potreban kompromis obje strane:Zehofer,Merkel,Šulc (foto:Beta)

„Svijet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi“, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će „Njemačka pronaći rješenja s Francuskom“ vezano za predloge za „obnovu Evrope“ koje je iznio predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Njemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obje strane.

Poslije 24-časovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprinijeti njemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge djelove društva.

„Mislim da smo postigli izvanredne rezultate“, rekao je Šulc.

Juče je bio posljednji dan pregovora o formiranju koalicije na kojima je trebalo da se pokrenu osjetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija. U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera Hrišćansko demokratske unije.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predviđeno da buduća koaliciona vlada sarađuje sa Francuskom kako bi „ojačala“ i „reformisala“ zonu eura.

Takođe je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na između 180.000 i 200.000, što su željeli konzervativci.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!