Najozloglašeniji zatvori na svijetu

By Balsa Knezevic

0409zatvor1


V
jerovatno ne postoji zatvor na svijetu koji je bezjbedan, ali su defitivno neki mnogo opasniji od drugih. Stravični logor 22 u Sjevernoj Koreji sada je zatvoren, ali i bez njega ima dovoljno mjesta od kojih podilazi jeza.

U ovom sjevernokorejskom zatvoru je zbog konstantnih mučenja pomrla polovina političkih zatvorenika, a ostatak je prebačen u neki drugi radni logor. Pošto je i ova, kao i sve ostale informacije iz izolovane azijske države na nivou glasina, sajt therichest.com sastavio je listu zastrašujućih svjetskih zatvora o kojima postoje konkretni podaci.

0409zatvor210. Ostrvo Rajkers u Njujorku (SAD)

Tu se nalazi ukupno deset zatvora u kojima dnevno boravi i do 2.000 zatvorenika, pri čemu je kapacitet 17.000 mjesta. Tu završavaju svi koje policija uhapsi u Velikoj jabuci, a zatvori Rajkersa poznati su po aktivnosti bandi, napadima, silovanjima, ali i ubistvima koja počine čuvari. Iako su dvojica čuvara završila na izdržavanju kazne u federalnom zatvoru zbog organizovanja borbi jedan-na jedan između zavorenika, ova praksa i dalje opstaje.

0409zatvor39. Sant prizon u Parizu (Francuska)

Nalazi se u srcu Francuske, nekoliko kilometara od Sene. Turisti su zapanjeni da se tu nalazi jedan od najozloglašenijih zatvora u istoriji koji je otvoren 1867. godine. U ovom zatvoru postoji duga istorija zlostavljanja, a tokom Drugog svjetskog rata tu su, pored običnih zatvorenika bili smješteni i ratni zarobljenici. Iz ove na oko neprobojne tvrđave do sada su zabilježena samo tri slučaja bjekstva.

8. Ostrvo Petak (Rusija)

Zatvor na ovom ostrvu na Bijelom jezeru u sjeverozapadnom dijelu zemlje poznat je i kao “ruski Alkatraz” i ima najviši nivo obezbjeđenja pošto se tu nalaze najgori zavorenici Rusije. Oni se nalaze praktično u potpunoj izolaciji na jednom od deset najvećih jezera u Evropi, a pravo na posjetu imaju samo dva puta godišnje. Mnogi zatvorenici zbog toga izgube razum prije isteka kazne, a na smanjenje životnog vijeka utiču januarske temperature od minus 40 stepeni Celzijusa.

0409zatvor47. Bang Kvan (Tajland)

Smješten na nekoliko kilometara od prijestonice Bangkoka, ovo je zatvor najvišeg stepena obezbjeđenja u kojem veliki dio zatvorenika čine strani državljani. Tokom prva tri mjeseca izdržavanja kazne, zatvorenicima su ruke vezane lancima, nema kazne manje od 25 godina, a deset posto zatvorenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne nose lance i na nogama. Hrana je zdjela prinča jednom dnevno, nema tekuće vode, kanalizacija jedva da postoji i pretrpano je.

6. Sabaneta (Venecuela)

Za Venecuelance zatvorene u Sabaneti postoje veće šanse da umru tu nego na ulicama prijestonice Karakasa. Zatvor koji je pokojni predsjednik Ugo Čaves nazvao “vratima ka petom krugu pakla” pretrpan je i nema diovoljno čuvara, kao ni ulaganja u njega. Vode ga bande, silovanje je dio prakse utjerivanja straha, gdje oni koji ne drže kontrolu znaju da je smrt uvijek blizu. U 2012. tu je ubijen 591 zatvorenik, a prošle godine policija je otkrila skladište oružja i droge.

0409zatvor55. Dijarbakir (Turska)

Ovaj zatvor je dugo vremena predstavljao je pravi pakao za kurdsku populaciju u regionu. Tu turske vlasti smještaju kriminilace i političke zatvorenike, pretrpan je i ima dugu istoriju krvoproliča unutar svojih zidina. Od otvaranja tu je na stotine zatvorenika preminulo od posljedica mučenja, a na desetine se zapalilo rješivši tako da pobjegnu od brutalnosti. Kaznu služe i djeca stara od 13 do 17 godina.

0409zatvor64. Gldani (Gruzija)

Gruzijske vlasti morale su da pokrenu istragu nakon što su se odatle pojavili snimci silovanja, prebijanja i drugih oblika mučenja zatvorenika. Na snimcima se vidi kako čuvari sistematski siluju zatvorenike palicama i ručkama od metle, a počinioci su kasnije uhapešni i osuđeni.

3. Kontonu (Benin)

Benin je mala država u zapadnoj Africi i graniči se sa Togoom i Nigerijom. U ovom zatvoru nalazi se oko 2.400 muškaraca, žena i djece na prostoru na kojem bi trebalo da ne bude više od 400 ljudi. Toliki je nedostatak prostora da neki od zatvorenika spavaju na smjenu, a neki su umrli od gušenja tokom sna. Više od 90 odsto zatvorenika tek čeka početak suđenja, do kojeg zbog zagušenog sudstva prođe po nekoliko godina.

2. Tadmor (Sirija)

U ovom sirijskom zatvoru proliveno je toliko krvi, da ništa osim spaljivanja do temelja ne bi moglo da “očisti” ovo mjesto patnje u pustinji. U njemu su zatvarani i kriminalci i politički zatvorenici i svi su podjednako mučeni. Zatvor je prestao sa radom 2001, ali je ponovo otvoren deset godina kasnije, uz nove zatvorenike i vrlo malo poboljšanja. Čuvari odlučuju o svemu, nema knjiga, televizije ni radija, a mučenje je redovna pojava.

0409zatvor71. Gitarama (Ruanda)

I poslije 20 godina od genocidnog rata koji je rasturio ovo zemlju, strahote i dalje postoje u njoj i u centralnom zatvoru Gitarama. Pretrpan je, bez dovoljno ulaganja, a oni zatvorenici koje ne pretuku na smrt, umru od bolesti ili gladi. U očajničkom pokušaju da prežive, neki od zatvorenika ubijaju i jedu druge, tako da opstaju fizički samo naspremniji. Nema ćelija i mnogi zatvorenici spavaju po podu i u hodnicima.

Blic.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!