Nakon cijele noći pregovora, izvojevana druga faza Bregzita

#Evropa #Bregzit #Irska #VelikaBritanijađ

Capture-37.png

Evropska komisija poručila je Evropskom savjetu da je postignut napredak u razgovorima o izlasku Velike Britanije iz EU i preporučila pokretanje druge faze.

Zemlje članice EU će na samitu 15. decembra odlučiti da li će na osnovu postignutog napretka odbriti pokretanje razgovora o budućim odnosima EU i Velike Britanije.

“Ovo su bili teški razgovori, ali napravili smo napredak. Zadovoljan sam fer dogovorm koji smo postigli sa Velikom Britanijom. Ako se 27 država članica složi sa ovom ocjenom, Evropska komisija i glavni pregovarač Mišel Barnije su spremni da odmah počnu rad na drugoj fazi”, poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker se jutros u sedam časova sastao sa britanskom premijerkom Terezom Mej u ponovnom pokušaju da se postigne dovoljan napredak po ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU.

Posle razgovora eksperta, koji su trajali gotovo cijelu noć, i nakog polučasnovnog sastanka sa britanskom premijerkom, Junker je poručio da je Evropska komisija zadovoljna napretkom postignutim u sva tri prioritetna pitanja, počev od pitanja prava građana, razgovora o granici između Republike Irske i Sjeverene Irske, kao i o pitanju finansijskog dogovora koji prati izlazak Velike Britanije iz EU.

“Prava gradjana EU koji žive u Velikoj Britaniji ostaće ista nakon Bregzita, a adminstrativne procedure biće jednostavne i jefitine za građane EU u Velikoj Britaniji”, istakao je Junker.

Kada je riječ o finansijskom dogovoru, predsjednik Evropske komisije kaže da Velika Britanije treba da ispoštuje obaveze preuzete od strane svih 28 država članica, uključujući i Veliku Britaniju.

Kada je reč o 500 kilometra dugoj granici između Republike Irske, kao zemlje članice EU i Sjeverne Irske, dijela Velike Britanije, Tereza Mej je poručila da nakon Bregzita i izlaska Velike Britanije iz carinske unije neće biti uspostavljenja tzv. “tvrda granica”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!