Nastavak obavještajne saradnje sa SAD

#ZigmarGabrijel #ReksTilerson #SadNjemačka

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je da je „apsolutno neophodno“ da se nastavi obavještajna saradnja sa SAD poslije navoda da je američki predsjednik Donald Tramp otkrio ruskim zvaničnicima povjerljive obavještajne podatke.

Obavještajna saradnja nije bila tema razgovora:Gabrijel i Tilerson (foto:Beta)

Gabrijel je poslije sastanka s američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom sinoć u Vašingtonu rekao da obavještajna saradnja dvije zemlje nije bila tema njihovog razgovora.

Upitan da li Njemačka još može da ima povjerenja u SAD kada je riječ o dijeljenju obavještajnih informacija, Gabrijel je rekao da između dvije zemlje postoji „snažna obavještajna saradnja“ i da je to „apsolutno neophodno“ za bezbjednost Njemačke.

„Siguran sam da ćemo nastaviti saradnju“, dodao je Gabrijel.

Mediji su naveli da je Tramp prošle nedjelje tokom sastanka u Vašingtonu, ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku otkrio strogo povjerljive obavještajne podatke o Islamskoj državi, dobijene pod posebnim uslovima od Izraela.

Tramp je potom izjavio da je „imao sva prava“ da te informacije podijeli s Rusima, a Bijela kuća je saopštila da je to bilo „sasvim prikladno“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!