NATO poziva SAD i Tursku da riješe sporove

#JensStoltenberg #TurskaSad

Generalni sekretar Nato Jens Stoltenberg pozvao je danas SAD i Tursku da riješe svoje „sporove“ da što prije nađu rješenje za krizu s vizama.

Foto: Beta/AP

U intervjuu za Frans pres Sltoltenberg je rekao da Alijansa žali zbog nesuglasica između svoje dvije članice i da je saradnja s Ankarom „presudna“ u borbi protiv ekstremističkih grupa u Iraku i u Siriji.

„SAD i Turska su saveznice koje rade zajedno na toliko raznih načina u okviru NATO, da bih volio da se ti sporovi riješe“, rekao je Stoltenberg i pozvao dvije zemlje da što prije nađu rješenje.

Rekao je da je to važno za svih 29 članica NATO, da bi mogle da blisko sarađuju, posebno u regionu gdje je Turska jer je ona presudna za borbu NATO protiv terorizma i za međunarodnu koaliciju koja se bori protiv grupe Islamska država.

Stoltenberg je podsjetio da NATO ima baze i infrastrukturu u Turskoj koje su važne za tu borbu. SAD i Turska imaju prvu odnosnu drugu po veličini vojsku u Alijansi.

U posljednjoj fazi sve oštrijeg spora oko odgovornosti jednog turskog propovjednika koji je u egzilu u SAD, za prošlogodišnji pokušaj puča u Turskoj, Turska i SAD su u nedjelju uzajamno obustavile izdavanje viza.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!