NATO: Uništiti Islamsku državu

By Balsa Knezevic

0409nato


Č
lanice NATO-a su na samitu u Velsu blizu dogovora da krenu u zajedničku akciju protiv Islamske države, u čemu očekuju da ih podrži međunarodna zajednica.

Lideri NATO na zasjedanju u Njuportu se dogovaraju da, uz američke vazdušne napade, kojima se mogu pridružiti Britanija i Francuska, naoružavanje Kurda i iračke armije, razbiju i unište islamističku terorističku grupaciju u Iraku, a potom i Siriji.

„Naš cilj je jasan, razbiti i uništiti Islamsku državu u Iraku i Siriji“, rekao je američki predsjednik Barak Obama, a saveznici u NATO-u su veoma zabrinuti zbog toga što islamisti prijete nasiljem širem području Sredozemlja, uključujući evropske države.

Procjenjuje se da islamisti u Iraku i Siriji imaju blizu 60 hiljada boraca, od čega 20 hiljada stranaca, uključujući više hiljada islamista iz Bosne, Albanije, sa Kosova, a najviše iz Francuske i Velike Britanije.

Računa se da su islamisti u Iraku i Siriji upadom u banke, švercom nafte i drugim pravim mafijaškim poslovima i novcem dobijenim od pokrovitelja u nekim arapskim zemljama, sakupili sredstva od oko osam stotina miliona dolara.

Šverc nafte i mafijaške poslove su riješene da spriječe i članice Evropske unije čiji su šefovi država i vlada na sastanku prošlog petka takođe izrazili „krajnju zabrinutost“ zbog djelovanja terorista „Islamske države Iraka i Levanta“, varvarskog nasilja i progona pripadnika svih drugih vjera, a posebno hrišćana.

Lideri EU su naglasili riješnost da se tome suprotstave i zatražili „usaglašeno djelovanje svih zemalja tog područja da bi se osujetila ta opasnost“, upozorivši da je „stvaranje takozvanog kalifata Iraka i Sirije i širenje islamskog terorizma direktna prijetnja za bezbjednost evropskih zemalja“.

Vođe NATO-a i EU su odlučni da Kurdima i iračkoj vlasti pošalju oružje i savjetnike, što već čine Njemačka i Velika Britanija, Francuska je najavila „moguću vojnu akciju“, a posebni napori će biti uloženi da se spriječi odlazak islamista iz Evrope u Irak i Siriju, kao i njihov povratak u Evropu s mogućim ciljevima da vrše terorističke akcije.

Islamski teroristi su s Balkana i drugih dijelova Evrope u Irak i Siriju neometano odlazili preko Turske, od koje sad saveznici u NATO traže da više ne dozvoli ulazak ili prelazak preko granice svih lica za koje postoje sumnje da idu da se priključe islamistima u Iraku i Siriji.

U BiH je u četvrtak uhapšen vehabijski islamista Bilal Bosnić, koji je u džamijama u Rimu, Kremoni i Bergamu ubjeđivao islamske vjernike da se pridruže „svetom ratu“ u Iraku i Siriji, a za italijanski list „Republika“ izjavio je da se u Iraku i Siriji italijanski islamisti spremaju da napadnu i Vatikan i samog papu.

Bosnić je rekao i da je američki novinar Džejms Foli, kome su islamisti u Iraku odrubili glavu, „jasno bio špijun, a nekad je potrebno u ratu izvršiti ubistvo“.

B92

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!