Nema garancije vječnosti u odnosima sa SAD

#AngelaMerkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je države članice EU da pojačaju bezbjednosnu i odbrambenu saradnju jer ne postoji „garancija vječnosti“ u odnosima sa SAD-om.

Počasni doktor dva belgijska univerziteta (Foto: EPA/Oliver Hoslet)

Evropa je suočena sa sve većim izazovima unutar svojih granica i u susjednim regijama, uključujući migracije, jačanje terorističkih prijetnji, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini i siromaštvo i glad u Africi, kazala je.

Merkel nije direktno pomenula novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, ali je očito aludirala na njegove izjave iz predizborne kampanje da će uzeti u obzir doprinos neke države članice NATO-u prije nego joj pritekne u pomoć.

„Vjerujem da Evropa i Evropska unija moraju naučiti da preuzmu veću odgovornost u svijetu budućnosti“, kazala je studentima u Briselu nakon što su joj dodijeljeni počasni doktorati dva belgijska Univerziteta.

„Nemojmo se zavaravati: iz perspektive nekih naših tradicionalnih partnera, a mislim na transatlantske veze, ne postoji garancija vječnosti za usku saradnju s nama Evropljanima. Moramo nastaviti na tome da radimo“, kazala je.

Index.hr/Hina

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!