Nema pregovora s katalonskim vlastima

#MarianoRahoj #KarlesPudždemon

Španski premijer, Marijano Rahoj odbacio je danas mogućnost pregovora s katalonskim vlastima o rješenju krize i pozvao na poštovanje španskih zakona, navodeći da „nije moguće posredovanje između demokratskih zakona i neposlušnosti i nezakonitosti“.

Rahoj: Ni jedna jedina država ne podržava secesiju Katalonije (Foto: Beta/AP)

Rahoj je to rekao u obraćanju španskom parlamentu, dan pošto su predsjednik Katalonije Karles Pudždemon i drugi zvaničnici tog autonomnog regiona potpisali deklaraciju o nezavisnosti Katalonije od Španije. Pudždemon je juče, po potpisivanju te deklaracije, rekao da će na nekoliko nedjelja suspendovati njenu primjenu kako bi dao šansu pregovorima.

Rahoj je danas kazao da je katalonski referendum bio dio strategije „da se nametne nezavisnost koju malo njih želi i koja nije dobra ni za koga“ i opisao katalonsku krizu kao „jedan od najtežih perioda u skorašnjoj istoriji Španije“, navodi Asošiejted pres.

Španski premijer je rekao da su vlasti Katalonije prekršile zakon održavanjem referenduma 1. oktobra i podstakle ulične proteste kako bi dale legitimitet tom glasanju.

On je pozvao sve Špance da „okončaju tu podjelu i da to učine mirno, obazrivo, i u cilju obnove koegzistencije“.

Rahoj je dodao da niko ne treba da bude ponosan na katalonski referendum i da ni jedna jedina država ne podržava secesiju Katalonije.

„Pudždemon da kaže da li je proglasio nezavisnost“

Španski premijer Mariano Rahoj zatražio je danas od katalonskog vođe Karlesa Pudždemona da razjasni da li je proglasio nezavisnost te oblasti. Rahoj je rekao da je to potrebno da Pudždemon to učini prije no što španska vlada preduzme druge mjere.

Foto: Beta/AP

Rahoj je optužio Pudždemona da je „namjerno stvorio konfuziju“, i rekao da on, Rahoj, želi da vrati „sigurnost“.

„Savjet ministara dogovorio se jutros da uputi zvaničan zahtjev vladi Generaliteta (katalonskoj vladi) da potvrdi da li je proglašena nezavisnost Katalonije“, rekao je Rahoj u kratkom televizijskom obraćanju poslije posebnog sastanka vlade posvećenom tom pitanju.

On je precizirao da je zahtjev upućen u skladu sa članom 155 Ustava, što je procedura koja dozvoljava suspendovanje autonomije nekog regiona.

„Ovim pozivom, prije bilo kojih mjera koje vlada može da usvoji prema članu 155 našeg Ustava nastoji se da se građanima ponudi jasnoća i sigurnost koju zahtijeva pitanje od ovakvog značaja“, rekao je Rahoj.

Pudždemon je dao svoju izjavu poslije referenduma o nezavisnosti održanog u Kataloniji 1. oktobra, izjašnjavanja koje ne priznaju centralne vlasti u Madridu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!