Netanjahu od Hamasa traži potpuni prekid vatre

israel-benjamin-netanjahu-2.jpeg

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedjelju je od Hamasa zatražio potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, u prvim javnim komentarima na još jedan smrtonosni krug nasilja između dvije strane.

Zvaničnici UN-a i Egipta uložili su napore na osiguranju dugoročnog primirja između Izraela i Hamasa, iako ih izraelski zvaničnici još nisu komentarisali.

Od jula su bila tri kruga izbijanja nasilja.

“U jeku smo kampanje protiv terorizma u Gazi. To se neće okončati jednim udarcem. Naš zahtjev je jasan: potpuni prekid vatre. Ne bismo trebali biti zadovoljni s manje od toga”, izjavio je Netanjahu na početku redovne nedjeljne sjednice vlade.

“Do sada smo uništili stotine Hamasovih vojnih meta, i svaki val napada izraelskih odbrambenih snaga nanosi teške udarce Hamasu”, kazao je.

Netanjahu je pod snažnim političkim pritiskom da djeluje odlučnije protiv Hamasa.

Izrael takođe pokušava da prekine ispuštanje zapaljivih zmajeva i balona iznad granične ograde s Gazom koji dovode do požara na izraelskim obradivim površinama.

Nezvanično primirje dogovoreno je u četvrtak veče uglavnom se poštuje uprkos ubistvu troje Palestinaca od izraelske vojske tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija. Ostali su ubijeni u vazdušnim udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista, prenosi AFP.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar