„Nije dobro plaćati kriptovalutama“

Evropski finansijski zvaničnici izrazili su sumnjičavost prema kriptovalutama kao što je bitkoin, navodeći da su one rizične za investitore i neefikasne kao način plaćanja.

Foto: Guliver/Getty Images

Šef njemačke centralne banke Jens Vajdman rekao je danas da digitalne valute kao što je bitkoin nijesu dobar način plaćanja jer se njihova vrijednost brzo mijenja.

Vajdman, koji je i član upravnog odbora Evropske centralne banke, rekao je da kriptovalute valute nijesu zamjena za konvencionalne valute koje podržavaju centralne banke kao što je Evropska centralna banka.

„Za stabilan monetarni i finansijski sistem nijesu nam potrebni kripto-garancije, već centralne banke koje su obavezne da uračunaju stabilnost i efikasna bankarska regulativa, a obje te stvari imamo u eurozoni“, rekao je Vajdman.

Prije Vajdmana više evropskih zvaničnika je izenijelo upozorenja oko kriptovaluta.

Tri evropska nadzorna tijela za bankarstvo, akcije, osiguranje i penzije upozorile su potrošače na rizike od kupovine digitalnih valuta navodeći da one predstavljaju „visoko rizične i neregulisane proizvode neprikladne kao investicije, štednja ili penzijski produkt“.

Visoki zvaničnik Evropske centralne banke Iv Merš rekao je prošle nedjelje da su centralne banke zabrinute oko socijalnih i psiholoških efekata koje izgleda imaju kriptovalute.

„Toliko novca se pomjera da je to kao zlatna groznica, ali nema zlata“, rekao je on u intervjuu za Blumberg.

Merš i Vajdman rekli su da Grupa 20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u brzom razvoju razmatra kako da se osigura da virtualne valute ne poremete finansijsku stabilnost.

Oni su naveli da je globalni forum kao što je G20 dobro mjesto za raspravu pošto neke od tih kriptovaluta nemaju nacionalno utemeljenje.

G20 je sastavljen od 19 zemalja koje predstavljaju 85 odsto godišnje globalne privrede, plus Evropska unija. Ove godine grupom predsjedava Argentina, koja će biti domaćin ministara finansija i guvernera centralnih banaka 19. i 20 marta u Buenos Ajresu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!