Objavljeni lični podaci 200 miliona Amerikanaca

#Sad

Marketinška firma koju je angažovao Republikanski nacionalni komitet slučajno je objavila oko 1,1 terabajt osjetljivih ličnih podataka skoro 200 miliona američkih građana. Među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi, politička opredijeljenost, stavovi o kontroverznim temama. Ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmjera informacija koje su prikupljene.

ilustracija (foto: pixabay.com)

Podacima se moglo pristupiti preko Amazon klaud servera, ukoliko pojedinac ima vezu do tog sajta, navodi BBC.

Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za sajber rizik, Kris Vikeri, iz firme „ApGard“. Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz pregršt izvora, od poruka na forumima „Redita“ do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku partiju.

Prikupljene informacije unijete su u tabele i okačene na server u posjedu „Dip rut analitiksa“, a posljednji put su ažurirane u januaru, kada je predsjednik SAD Donald Tramp inaugurisan, navodi BBC.

Nije poznato koliko vremena su informacije bile dostupne na internetu.

„Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili, ne izgleda da su naši sistemi hakovani“, rekao je za vebsajt „Gizmodo“, osnivač „Dip rut analitiksa“ Aleks Landri.

Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i vjerovatno religijsko opredjeljenje građanja, etnička pripadnost i političko opredjeljenje, među kojima i njihovi statovi o kontroverzim temama kao što je kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.

Iako je poznato da političke partije redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmjera informacija koje su prikupljene, piše BBC.

„Ovo je veoma zabrinjavajuće. Ovo nijesu samo osjetljivi, već intimni podaci, među kojima se mogu naći predviđanja o ljudskom ponašanju, mišljenja i vjerovanja koja ljudi nikada nijesu odlučili da kažu nekome“, rekala je zvaničnica „Prajvasi internešnela“ Frederike Kalthojner za BBC.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!