Optužnica protiv predsjednika Brazila

#Brazil

Brazilski predsjednik Mišel Temer optužen je za ometanje pravde i vođenje kriminalne organizacije, a pored njega optuženo je još osmoro ljudi, među kojima dva člana njegovog kabineta i šest biznismena i političara koji su već u zatvoru.

(Guliver/Getty Images)

Državni tužilac Rodrigo Žanot optužio je juče Temerovu Partiju brazilskog demokratskog pokreta da je primila oko 190 miliona dolara mita kako bi trgovala uticajem.

„Temer je dao potrebnu stabilnost i sigurnost kriminalnom aparatu, pojavljujući se istovremeno kao lider i osnivač organizacije“, naveo je Žanot u optužnici pred vrhovnim sudom Brazila.

U pisanoj izjavi, Temer je naveo da su optužbe apsurdne i da državni tužilac nastavlja „svoju neodgovornu politiku da bi prikrio svoje propuste“, a njegova partija takođe je odbacila iznijete optužbe.

Kao aktuelni predsjednik, Temer će biti procesuiran samo ako dvije trećine Donjeg doma brazilskog parlamenta glasa da on bude smijenjen sa funkcije. Kada je Temer optužen u avgustu, parlament je „kočio“ sudski proces.

Isti tužilac u srijedu je saopštio da je brazilska vlada godinama vođena kao kartel, još od vremena administracije predsjednika Luisa Injasia Lule de Silva, od kada se novcem potkupljuje politički uticaj.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!