Oteo avion, iskočio iz njega s brdom novca i do danas niko ne zna ko je on

#Planeta #Avion #Otmica

db-cooper.jpg

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je nova dokumenta koja se odnose na slučaj otmice aviona 1971. godine, uključujući pismo koje produbljuje misteriju ovog neriješenog zločina, starog 46 godina, prenio je “Foks njuz”.

Čovjek zvani D.B. Kuper uz prijetnju bombom oteo je avion koji je letio od Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971. Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negdje iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen. Sada je objavljeno pismo bez datuma, koje je navodno sam otmičar otkucao na pisaćoj mašini.

“Znao sam od početka da me neće uhvatiti. Nisam opljačkao ‘Nortvest Orijent’ jer je to romantično, herojski ili bilo šta drugo što se vezuje za visokorizične situacije. Ja nisam moderni Robin Hud. Nažalost, imam još svega 14 mjeseci života”, naveo je otmičar.

Listovi “Vašington post”, “Njujork tajms”, “Los Anđeles tajms” i “Sijetl tajms” predali su agentima FBI kopije pisma, tri nedjelje nakon otmice. Svaki list je poslao i kopiju i objavio članak o sadržaju pisma.

Kako je naveo “Foks njuz”, pismo je bilo u koverti sa poštanskom markom šireg područja Sijetla.

Prošlog mjeseca FBI je objavio kopiju pisma koje je poslato “Vašington postu”, kao odgovor na tužbu koju je podnio priznati detektiv Tom Kolbert, inače filmski i televizijski producent iz Los Anđelesa na osnovu Zakona o slobodi informacija. Kolbert smatra da je pismo stvarno napisao Kuper.

“Nema sumnje da je Kuperovo, zbog toga što pominje da nije ostavio otiske u avionu. U avionu je pronađeno 11 djelimičnih otisaka, ali nijedan vrijedan”, naveo je on.

FBI je prošle godine zatvorio istragu bez identifikacije otmičara ili isključivanja mogućnosti da je možda poginuo nakon skoka s padobranom. Zvaničnici FBI su rekli da su razmatrali 800 osumnjičenih.

FBI nikada nije ustanovio autentičnost pisma poslatog u četiri novinske kuće, niti četiri druga pisma koja se takođe pripisuju otmičaru. Ta pisma su poslata nekoliko dana nakon otmice.

Agenti FBI su najveći trag imali 1980, kad je dječak šetajući pored rijeke Kolumbija u Vašingtonu našao bunt novčanica od 20 dolara, čiji su se serijski brojevi poklapali sa brojevima novca datog otmičaru.

“Moj život je bio pun mržnje, nemira, gladi i još više mržnje; ovo je djelovalo kao najbrži i najprofitabilniji način da postignem unutrašnji mir. Ne krivim ljude što me mrze zbog onog što sam uradio niti krivim bilo koga ko želi da budem uhvaćen i kažnjen, iako se to nikada neće dogoditi”, naveo je Kuper.

Otmičar je istakao u pismu da ga neće uhvatiti jer on nije hvalisavac, nije ostavio otiske i nosio je tupe i šminku.

“Mogu dodati ili oduzeti nešto stotinu puta, opet neće imati tačan opis”, naveo je on, dodajući da nije “psihotični ubica” i da nikada nije kažnjen ni za brzu vožnju.

Agenti su upoznali tadašnjeg direktora FBI Edgara Huvera sa svojom istragom o pismu, navodi se u dokumentima koje je FBI predao Kolbertu zajedno sa pismom.

“Terenska kancelarija Vašingtona je sve uradila da očuva pismo i kovertu radi latentnih otisaka prstiju. Međutim, nepoznati broj ljudi u Vašington postu je dodirivao i jedno i drugo pre nego što je došlo u naš posjed”, navodi se u saopštenju FBI.

Takođe se ističe da agenti ne mogu da shvate šta znači broj “717171684” spram imena “Vašington post” u donjem lijevom uglu pisma.

FBI je od januara objavio više od 3.000 dokumenata, koje proučavaju Kolbert i njegov dobrovoljni tim od 40 bivših policijskih zvaničnika. Federalni istražni biro je naveo da ima više od 71.000 dokumenata koji se odnose na Kolbertovu tužbu.

Kolbert i njegov tim vjeruju da je D.B. Kuper čovjek čije je ime Robert Rekstrou, koji je upravljao helikopterima tokom rata u Vijetnamu a sada ima 73 godine i živi u području San Dijega, prenio je “Foks njuz”.

Rekstrou je u martu pisao sudiji koji je nadležan u slučaju Kolbertove tužbe, tvrdeći da on nije D.B. Kuper. On je takođe optužio Kolberta da mu uništava život. Rekstrou je u julu ponovo poslao pismo sudu, još jednom navodeći da on nije tajanstveni otmičar.

S.Đ.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!