Otkazali gostoprimstvo izraelskom konzulu u Istanbulu

Nakon što je Izrael naložio generalnom konzulu Turske da napusti Jerusalim, tursko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je izraelskom konzulu u Istanbulu da se vrati u Izrael „na neko vrijeme“.

Foto: „Turska je juče otkazala gostoprimstvo izraelskom ambasadoru u Ankari i opozvala svoje ambasadore u Vašingtonu i Tel Avivu“ (Foto: Pixabay)

Turska je jedan od najglasnijih kritičara izraelske upotrebe smrtonosne sile protiv demonstranata na granici Gaze i američke odluke da otvori ambasadu u Jerusalemu u prisustvu ćerke američkog predsjednika Ivanke Tramp i njegovog zeta Džareda Kušhnera.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan okarakterisao je krvoproliće u ponedjeljak, u kojem je ubijeno više od 60 Palestinaca, kao genocid i nazvao Izrael terorističkom državom.

Turska je juče otkazala gostoprimstvo izraelskom ambasadoru u Ankari i opozvala svoje ambasadore u Vašingtonu i Tel Avivu, a za petak je sazvala hitan samit islamskih zemalja.

Posljednji potezi između dviju zemalja obilježavaju najveću diplomatsku krizu u odnosima dvije regionalne sile otkako je izraelska mornarica 2010. godine napala turski brod koji je krenuo u pomoć blokiranoj Gazi i kada je ubijeno 10 turskih aktivista, pa je došlo do pada u diplomatskim odnosima, koji je trajao do 2016. godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!