Otkazati referendum o iračkom Kurdistanu

#Irak #IračkiKurdistan

Bijela kuća je pozvala na otkazivanje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zakazanog za 25. septembar uprkos protivljenju Bagdada, ocijenivši referendum kao „provokativan“ i „destabilizujući“.

Ponovivši uvjerenje da bi to glasanje bilo prepreka u borbi protiv Islamske države i „stabilizaciji oslobođenih područja“, Vašington je jasno izrazio svoje neslaganje pošto je parlament iračkih Kurda glasao za referendum.

„Pozivamo regionalnu kurdsku vladu da odustane od referenduma i da uđe u ozbiljan dijalog sa Bagdadom u kom su SAD uvijek spremne da budu posrednik“, navodi se u subotu u saopštenju Bijele kuće.

Lideri Iraka su kurdsku inicijativu ocijenili kao protivustavnu.

Referendum izaziva zabrinutost i u Turskoj i Iranu, susjedima Iraka koji vjeruju da bi to moglo da ohrabri njihove kurdske manjine.

Kurdski zvaničnici su naveli da pobjeda „za“ na referendumu ne znači momentalno proglašenje nezavisnosti već bi im dalo mogućnost da iz snažnije pozicije pokrenu pregovore sa vlastima u Bagdadu.

Kurdistan ima autonomiju od 1991, i ona se tokom godina širila. Objava predsjednika tog regiona Masuda Brzanija u junu o određivanju dana referenduma bila je jasan signal da Irak ulazi u novu fazu.

Poslije tri godine borbe protiv džihadista Islamske države, Irak se vraća vjerskim i etničkim problemima koji su postojali prije Islamske države, piše Frans pres.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!