Ovaj čovjek je svjetski rekorder po broju godina na vlasti

#Svijet #RobertMugambe #Vladar #Zimbabve

KCnk9kqTURBXy9mMjZhNDE4MjBhNTRjY2RlZWVkOWRiZWU3N2MxMjEwNS5qcGVnkZQCzQSwAMKBoTEC.jpg

U jeku spekulacija da li je na pomolu puč u Zimbabveu, agencije se osvrću na centralnu ličnost Roberta Mugabea koji je na vlasti u toj zemlji već 37 godina.

On je u svakom slučaju svjetski rekorder po broju godina provedenih na vlasti.

Prvo je od 1980. bio premijer, potom predsjednik države sa najdužim stažom u Africi, a vjerovatno i u svijetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine – bio je predsjednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsjednik države.

Prije dvije godine, izabran je za predsjednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji. Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Završio je studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsjednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mjesta predsjednika tek kada napuni 100. godina.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!