Papa pozvao na prihvatanje migranta

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo ponovo je danas uputio apel za gostoprimstvo prema migrantima ocjenjujući da je „grijeh odustati od susreta s bližnjima“.

(Beta/AP)

„Svaki migrant koji pokuca na naša vrata za nas predstavlja priliku da se sastanemo sa Isusom Hristom koji nam dolazi kao stranac u bilo kojoj epohi, a neki to odbijaju“, rekao je papa povodom 104. Svjetskog dana migranata i izbjeglica.

Papa je tokom mise u crkvi Svetog Petra rekao da nije lako „pustiti kulturu drugih u svoje domove i staviti se u situaciju umjesto njih, razumjeti njihove misli i njihova iskustva“.

Argentinski papa, poreklom iz porodice italijanskih emigranata, rekao je da ljudi često odustaju da se približe drugima i radije grade „barijere da bi se branili“.

„Oni koji dolaze takođe se plaše. Plaše se sukoba, osuđivanja, diskriminacije i neuspjeha. Nije grijeh imati sumnje i strahove, već je grijeh dopustiti da taj strah utiče na naše odluke, komprimutuje poštovanje i velikodušnost i podstiče mržnju i odbijanje“, dodao je papa u svojoj besjedi.

Franja, papa od marta 2013, redovno poziva na prihvatanje izbjeglica i migranata.

Papa sutra kreće u osmodnevnu posjetu rodnom kontinentu, gdje će boraviti u Peruu i Čileu. To će biti njegovo 22 putovanje u inostranstvo.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!