Papa prihvatio ostavku američkog kardinala

Papa Franjo prihvatio je ostavku čuvenog američkog kardinala Teodora Mekerika, jednog od najistaknutijih američkih sveštenika koji se našao u centru skandala zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, javlja Rojters. Mekerik je prvi kardinal u istoriji koji je ostao bez crvene kape zbog zlostavljanja maloljetnika.

Papa Franjo prihvatio ostavku čuvenog američkog kardinala Teodora Mekerika (foto: Beta/AP)Foto: Papa Franjo prihvatio ostavku čuvenog američkog kardinala Teodora Mekerika (foto: Beta/AP)

Jedan od najuglednijih američkih sveštenika godinama je zlostavljao dječake. Skandal je šokirao američku crkvu jer je riječ o kardinalu koji je decenijama uživao ugled kao vođa i čovjek od povjerenja i pape i predsjednika.

Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku i odredio mu suspenziju u obavljanju javnih misa, obavezu ostanka u kućnom pritvoru te život u molitvi i pokori dok se optužbe protiv njega ne ispitaju unutar kanonskog sudstva, stoji u izjavi Pape.

Prošli mjesec iz američke crkve su kazali kako su optužbe o seksualnom zlostavljanju prije 50 godina uvjerljive. Od tada je nekoliko muškaraca istupilo u javnosti, odnosno u uticajnim američkim medijima i reklo kako ih je Mekerik prisiljavao da spavaju s njim u kući na plaži u Njudžerziju dok su bili na studijama.

Nakon jedne optužbe, počeli se javljati i drugi muškarci koje je zlostavljao kao djecu.

U saopštenju od 20. juna, kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je naveo da je ta parohija dobila podatke o navodnom zlostavljanju koje je Mekerik počinio „prije skoro 45 godina“.

U skladu s Poveljom o zaštiti djece koju su američki biskupi usvojili 2002. poslije skandala u bostonskoj parohiji, istragu je povela „nezavisna agencija“, a rezultati su predati komisiji koja je ocijenila da su optužbe „kredibilne i potkrepljene“, rekao je Dolan.

Prema rečima Dolana, Mekerik „prihvata odluku iako tvrdi da je nevin“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!