Pećina u kojoj su bili zarobljeni dječaci i njihov trener postaje muzej

thai-cave.jpg

Pećina na sjeveru Tajlanda, u kojoj su duže od dvije sedmice bili zarobljeni 12 dječaka i njihov trener, biće pretvorena u muzej, objavio je danas BBC.

Foto: Twitter

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spasavanja dječaka i to će, uvjereni su, biti glavna atrakcija na Tajlandu.

<<<Skromni, a učinili su čudo: Tajlanđanski spasioci tvrde da nijesu heroji<<<

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Čijang Rai na granici s Mjanmarom.

To područje je većim dijelom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

“Ova oblast će postati živi muzej, gdje će biti prikazano kako se operacija spasavanja odvijala. Biće postavljena i interaktivna baza podataka o akciji spasavanja. To će postati još jedna velika atrakcija na Tajlandu”, rekao je bivši guverner i šef misije za spasavanje Narongsak Osotanakorn.

<<<Svijet odahnuo: Spašeni svi dječaci i njihov trener iz pećine na Tajlandu<<<

Premijer Tajlanda Prajut Čan Oča ističe da je iz predostrožnosti neophodno primijeniti bezbjednosne mjere zbog turista, kako u samoj pećini, tako i van nje.

Za sad još nije poznato da li će muzej biti operativan tokom cijele godine, pošto su na Tajlandu česte poplave, uglavnom u periodu od juna do oktobra.

Foto: Twitter

Istovremeno, bar dvije kompanije su zainteresovane da snime film o akciji spasavanja dječaka i njihovog trenera.

Tajlandska bolnica Čijang Raj, u kojoj se oporavljaju 12 dječaka i njihov trener koji su spaseni iz pećine, objavila je juče prvi snimak na kom se vidi kako dječaci leže u bolničkim krevetima, razgovaraju sa medicinskim sestrama i drže dva prsta u znaku pobjede.

<<<Stigli prvi snimci iz bolnice, tajlandski dječaci odlično raspoloženi<<<

Dječaci su prikazani u izolacionoj prostoriji sa zelenim hirurškim maskama. Iza stakla stoje roditelji, od kojih neki plaču.

Direktor bolnice izjavio je na konferenciji za novinare da su “svi snažni u umu i srcu”, prenijela je agencija AP.

Oni su izgubili na težini, ali su u dobrom stanju, a ljekari su saopštili da je grupa dobro brinula o sebi.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar