Pentagon podržava nuklearni sporazum sa Iranom

Iranski sporazum o nuklearnom programu ostaje u interesu SAD, izjavio je večeras zvaničnik američkog Ministarstva odbrane dok je predsjednik Donald Tramp ranije rekao da je taj sporazum „užasan“.

Matis i načelnika Generalštaba Danford smatraju da je iranski sporazum u interesu SAD (foto:Beta)

Komandant američkih oružanih snaga, general Džozef Votel izjavio je u odboru Senata da se slaže sa stavom ministra odbrane Džejmsa Matisa i načelnika Generalštaba vojske Džoa Danforda koji smatraju da je iranski sporazum u interesu SAD.

„Smatram da sporazum rješava jednu od glavnih prijetnji s kojom se suočavamo od iranske strane. Zbog toga dijelim njihov stav“, rekao je Votel.

Tramp, koji prijeti da će SAD da odustanu od sporazuma, pomenuo je da je o tom pitanju imao nesuglasice sa šefom američke diplomatije Reksom Tilersonom, kojeg je juče smijenio.

Tilersona će zamijeniti dosadašnji direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo koji je ranije obećao čvršći stav prema Iranu i Sjevernoj Koreji o pitanju njihovog nuklearnog programa.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!